Stacjonarny grill w ogrodzie to coraz częściej spotykana budowla w naszych ogrodach. Czym się kierować wybierając dla niego miejsce, z jakich materiałów go wybudować oraz jak go wpisać w aranżację ogrodu?
Grill w ogrodzie – wybór miejsca
Grill najlepiej jest umiejscowić w miejscu zacisznym, oddalonym od domu, tak aby podczas grillowania dym nie wnikał do domu i nie był uciążliwy dla sąsiadów. Grill można co prawda postawić na płycie tarasu, ale polecamy takie rozwiązanie posiadaczom dużych tarasów.
Grill w ogrodzie – wybór materiału
Największą zaletą grilla stacjonarnego jest jego wytrzymałość, odporność na uszkodzenia mechaniczne, wysokie i niskie temperatury. Taka konstrukcja powinna służyć nam przez wiele lat, dlatego dobrze należy przemyśleć dobór materiału budowlanego.
Najczęściej do tego celu wykorzystuje się cegłę, kamień naturalny czy kostkę brukową, a do wykończenia przestrzeni wokół grilla zwykle kostki brukowej. Jednak materiał z którego grill zostanie wybudowany, a przestrzeń wokół niego wykończona ostatecznie zależy od naszego pomysłu.
Przygotowanie podłoża pod budowę grilla
Podłoże pod budowę grilla musi zostać utwardzone. W zależności od tego, jaki mamy rodzaj gruntu można to zrobić za pomocą podsypki z piasku i warstwy betonowej (gdy grunt jest piaszczysty) lub pod beton ułożyć warstwę ze żwiru lub tłucznia, jeśli grunt jest gliniasty.
Warto mieć na uwadze to, że materiał, z którego wybudowany został grill można ułożyć nawierzchnię wokół niego. Dopełnienie aranżacji mogą stanowić jeszcze murki oporowe, płot lamelowy, pergola, a także rośliny, które w połączeniu z murowaną konstrukcją stworzą miłą dla oka, przyjazną kompozycję.
Marzy mi się taki grill..
To jest to, kiełbaska w ogrodzie, zieleń i ten zapach grilla 😉